Online webinar voor zorgprofessional erg leerzaam

December 20, 2020

Hoe ga je als zorgprofessional om met ouderen op de fiets? Wat zijn praktische tips die je aan iemand kan meegeven? Donderdagavond 26 november gaf fysiotherapeut, seniorencoach en expert valpreventie Marjolein Kuijt, een training fietsveiligheid voor de zorg-professional.

Na een kort voorstelrondje nam Marjolein Kuijt ons mee in stukje theorie. Door welke functionele veranderingen gaan we heen naarmate we ouder worden? Wat voor functies komen er eigenlijk allemaal kijken bij het fietsen?


Fietsen is nog best complex.. voor onze hersenen
De functies die bij het fietsen komen kijken - dat blijken er toch nogal wat te zijn! Wist je dat we op drie verschillende niveaus verschillende taken uitvoeren tijdens het fietsen? Denk bijvoorbeeld aan het opstappen bij een druk kruispunt, het links afslaan door je hand uit te steken en tegelijkertijd het overige verkeer in te schatten en de verkeersregels in acht te nemen. Onze hersenen krijgen al deze prikkels tegelijkertijd binnen en moeten dat vervolgens in goede banen leiden. Dat gaat zo goed als vanzelf, maar wordt lastiger naarmate we ouder worden. Dit komt door de functionele veranderingen die we doormaken. Denk bijvoorbeeld aan verminderde flexibiliteit en vertraagde reactietijd. Maar ook de functie om alles tegelijk te kunnen verwerken, gaat achteruit. Dit is een belangrijke functie om in complexe verkeerssituaties de boel te kunnen overzien.
 

En nu?
Ook in dit webinar werd wel weer goed duidelijk dat er gelukkig van alles aan te doen is. Marjolein Kuijt gaf tijdens de training allerlei tips die zorgprofessionals zelf kunnen toepassen in hun werk, maar ook die ze mee kunnen geven aan de oudere fietser. Zo kan je je evenwicht trainen en werken aan je spierkracht met oefeningen, zoals de FietsFit oefeningen. Maar ook aan de fiets is van alles aan te passen om veiliger te blijven fietsen, zoals een achteruitspiegel als je nek iets minder flexibel is of bijvoorbeeld een crankverkorter als je last hebt van je heup. Heb je een gehoorapparaat en daardoor last van de ruis op de fiets? Gebruik dan een hoed of haarband. 

Marjolein ging tijdens de avond in op de theorie, functionele veranderingen m.b.t. de uitdagingen in het verkeer en tijdens het fietsen, cijfers, feiten, tips, adviezen, ongemakken, soorten fietsen, instellen van de fiets en fietsgymnastiek. Oftewel: een zeer leerzame avond! 


Voor wie was de training?
De fietsveiligheidtraining was voor sport-, welzijns- en zorgprofessionals uit de gemeente die werken met ouderen. Veel professionals komen in hun eigen omgeving steeds vaker ouderen tegen die willen blijven fietsen maar niet meer zo zeker op de fiets zitten. Of hun cliënten zijn gevallen met de fiets en durven niet meer op te stappen. Voor deze professionals is het belangrijk om tools in handen te hebben die helpen om valincidenten, veelal enkelvoudig, te voorkomen. Maar ook hoe het beste instructie gegeven kan worden aan fietsende senioren.

Cookie settings