Karin Broer en Jetty de Vries, fietsdocenten van de Fietsschool, bedachten Doortraproutes: rondjes van ongeveer 20-25 km, mooi, groen, over redelijk ruime paden, met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen. Routes dus die zo senior-proof mogelijk zijn en die mensen individueel of in duo’s konden fietsen. Groepsactiviteiten waren vanwege corona niet aan de orde.
De volgende stap was om de Doortraproutes te laten testen door oudere fietsers. En daar was groot enthousiaste voor. Bijna 600 ouderen stapten op en fietsten een van de 16 routes. Sommige fietsten er meer dan één. Zo werden er deze zomer al 1200 rondjes afgelegd. De uitkomsten worden met de wegbeheerders besproken.
Komende tijd worden nog meer routes gemaakt want nog niet alle gemeenten hebben een Doortraproute. In samenwerking met buurtsportcoaches worden ook andere activiteiten opgestart. Zo gaan bestaande fietsclubs de Doortraproutes fietsen en wordt het gesprek over veilig fietsen gevoerd. En er worden verbindingen gelegd met het sociaal domein. In Ooststellingwerf krijgen welzijnsmedewerkers een training eerste hulp bij fietsen, hoe zij ouderen kunnen helpen meer te gaan fietsen of weer op te stappen na een ongelukje.
Een heel ander initiatief is de Pieter Weening Wieler classic die op 5 september plaatsvindt. Als bijprogramma van deze wielertoertocht in Surhuisterveen, zijn er twee routes van 25 en 40 kilometer, die veel door ouderen worden gefietst. Zij krijgen dit jaar een picknickmand mee, met daarin informatie over Doortrappen, onder het motto Happen en Doortrappen.