Dit kwam aan de orde tijdens de online kwartaalbijeenkomst voor provincies en gemeenten op 8 juni j.l. De praktische tips aan collegaās van provincies en gemeenten vielen in goede aarde, en ook de belemmeringen om het voor elkaar te krijgen werden genoemd.
Om ouderen te enthousiasmeren voor fiets(-veiligheids)-activiteiten, is het belangrijk aandacht te geven aan het sociale aspect van Doortrappen: de ontmoeting met leeftijdsgenoten en mede-fietsers. De koffie vooraf en het gesprek naderhand. Laat dit nu net de kerntaak zijn van de collegaās van welzijn. Op hun activiteiten komen vaak mensen af die het sociale netwerk niet zo goed op orde (kunnen) hebben of krijgen. Die zich soms eenzaam voelen, of moeite hebben de eigen regie te pakken over te taken in hun leven.
Ander punt dat we hebben besproken, is de koppeling die je kunt maken met andere leefstijl- of gezondheidsprogramma's uit de hoek van āwelzijn en bewegenā. Zoals het landelijke programma Een tegen Eenzaamheid, of een (lokaal) sportakkoord of preventieakkoord.
WMO-driewielfiets in plaats van een scootmobiel
Tot slot was er aandacht voor de WMO. Als bijvoorbeeld iemand in aanmerking komt voor een scootmobiel, dan kan degene van het WMO-loket of de aanvrager zelf bespreken of een driewieler tot de mogelijkhedenbehoort.. Voor de Doortrap-coƶrdinator is het belangrijk om de ambtenaar die als WMO-consulent bij de gemeente werkt, te betrekken bij de mogelijkheden van het programma Doortrappen. Ook hier gaat het om bewustwording en gedragsverandering.
Data kennissessies
Minstens vier keer per jaar bieden wij sessies aan voor provincies en gemeenten. Welk onderwerp zou volgens jou een keer aan de orde moeten komen? Laat het ons weten via de mail [LINK]. De volgende bijeenkomsten zijn op 14 september en 9 december 2021.
[Met dank aan Wilma van Dinter gemeente Overbetuwe voor haar aantekeningen van de bijeenkomst]