Wij vroegen Myrthe naar het doel van deze denktank en haar persoonlijke ervaringen.
Mijn naam is Myrthe Boss, ik werk als neuroloog-somnoloog (slaapspecialist) in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Daarnaast ben ik bestuurslid van de werkgroep slaapwaakstoornissen van de NVN en mede-initiatiefnemer van de denktank Artsen voor Veilig Fietsen.
Is fietsen belangrijk voor jou en je naasten?
Fietsen is voor mij het belangrijkste vervoermiddel, als ik het kan fietsen, ga ik ook fietsen. Ik fiets naar mijn werk, ik doe boodschappen met de bakfiets, de kinderen gaan met mij altijd op de fiets naar school. Ook fiets ik veel in mijn vrije tijd en doen we fietstochten met de kinderen in het weekend.
Waarom vind je fietsen belangrijk?
Fietsen vind ik een heerlijke manier om te bewegen. Het is een middel om te ontspannen, even te ontladen na een dag werken. Ik vind lichaamsbeweging enorm belangrijk. Ook mijn promotieonderzoek ging over lichaamsbeweging bij patiënten met hart- en vaatziekten. Het is een belangrijke pijler voor een goede gezondheid, juist ook bij patiënten met hart- en vaatziekten bleek uit mijn onderzoek.
Jij bent een van de initiatiefnemers van de denktank: Artsen voor Veilig Fietsen. Waarom?
In december 2019 is mijn moeder ongelukkig met haar e-bike ten val gekomen en met haar hoofd op een stoeprand terecht gekomen. Zij is twee dagen later aan de gevolgen van hersenletsel overleden. Dit heeft een gat in ons gezin geslagen.
Ik ben altijd overtuigd geweest van het nut van de fietshelm in de preventie van hersenletsel, mijn kinderen dragen sinds de loopfiets een helm. Over het dragen van een helm op een e-bike heb ik nooit gesproken met mijn moeder. Ik weet dat de kansen voor mijn moeder beter waren geweest als zij een helm had gedragen.
Door deze gebeurtenis ben ik gaan nadenken over het helmgebruik op de fiets, en heb ik een jaar na het overlijden besloten om hier aandacht voor te vragen. Ik heb in diverse media (NRC, Gelderlander, NO radio 1, Hart van Nederland, Nieuwsuur) mijn verhaal mogen vertellen. Met dit verhaal hoop ik mensen bewust te maken van de belang van het verbeteren van de veiligheid op de fiets en de rol die de helm hierin kan betekenen. Het is belangrijk dat ouderen blijven fietsen, en vooral op een veilige manier.
Wat is het doel van de denktank?
We hebben sinds kort een denktank opgericht bestaand uit medici die te maken hebben met patiënten met hersenletsel om na te denken hoe het helmgebruik en daarmee de fietsveiligheid kunnen vergroten. We vinden het belangrijk om onze boodschap op zoveel mogelijk plaatsen te delen.
Waarom is de denktank opgericht?
Helaas zie ik als neuroloog regelmatig ouderen die vallen met hun fiets. Een steeds groter aantal betreft ouderen op de e-bike. De oorzaak van ongevallen zijn zeer verschillend, dit kan een aanrijding zijn, maar ook eenzijdige letsels komen helaas steeds vaker voor, zoals hersenletsel.
Daarom is het erg belangrijk om onze hersenen beter te beschermen met een helm. Wij weten uit onderzoek dat een helm het risico op ernstig hersenletsel met 60% en dodelijk hersenletsel met 71% kleiner maakt.
Heb je tips om veiliger te fietsen?
Als artsen zien wij verschillende oorzaken van ongevallen. Dit kan een aanrijding zijn met een gemotoriseerd voertuig, maar bij de meerderheid van de fietsers die ernstig gewond raken in het verkeer is geen gemotoriseerd voertuig betrokken. We zien ook dat het aantal eenzijdige ongevallen in de afgelopen jaren toeneemt. Ik merk dat ouderen op e-bikes soms harder gaan dan ik en we weten dat met het ouder worden de reactiesnelheid en balans minder worden. Ik denk dat het belangrijk is om niet te hard te fietsen op een e-bike, hoe harder men gaat, des te meer kans op ernstig letsel. Met Doortrappen geven jullie al informatie over veilig fietsen en fiets instructies. Het zou fijn zijn als jullie promotie van de fietshelm zouden meenemen in het programma. Ook kan ik me voorstellen dat het goed kan zijn dat ouderen les krijgen hoe ze moeten fietsen met een e-bike en hoe ze de bijvoorbeeld de bocht in moeten fietsen.
Meer informatie: https://www.hersenstrijd.org/artsenvoorveiligfietsen/