Zij deden mee aan de fietsgym, kregen een fietscheck, informatie over de fietsspiegel en maakten een testrit op verschillende soorten fietsen, zoals de driewielfiets. ‘s Middags na de lunch trokken zij er samen op uit voor een fietstocht in de omgeving, zich nu meer bewust van de mogelijkheden om veilig te blijven fietsen.
Steeds meer ouderen
Minister Harbers: “Ik vind het een positieve ontwikkeling dat ouderen vaker fietsen en ook tot op latere leeftijd. Helaas is het aandeel van 60-plussers van het aantal fietsongelukken groot. Daarom is het van belang dat ouderen geholpen worden met tips hoe zij veiliger kunnen fietsen. Ik heb vandaag de geweldige inzet gezien van een groot aantal organisaties en mensen die zich hiervoor inzetten. Ik hoop dat steeds meer ouderen bekend raken met wat het Doortrappen programma voor ze kan betekenen.”
220 deelnemende gemeenten aan Doortrappen
Doortrappen is ontwikkeld op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Binnen vier jaar hebben alle 12 provincies zich aangesloten en worden in 64% van de gemeenten in Nederland Doortrappen-activiteiten georganiseerd. Juul van Rijn, programmamanager Doortrappen: “Wij zijn trots en onder de indruk van het grote aantal landelijke en lokale organisaties dat meedoet en alle mensen die zich inzetten voor fietsveiligheid van de ouderen. Dit is een heel gevarieerd netwerk, want naast de logische partners en overheden van verkeer en vervoer, doen mensen mee uit de de hoek van sport en bewegen, welzijn, zorg en ouderenwerk. Ook fietsenmakers en fietsdocenten zijn van de partij. Daarnaast werken wij samen met landelijke partners als ANWB, Fietsersbond, VVN en provinciale sportraden mee om nog meer ouderen veilig op de fiets te houden.”
Het programma Doortrappen richt zich op gedragsverandering, wil dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen en helpt hen om zelf maatregelen te nemen. In 220 gemeenten helpen fysiotherapeuten, fietsenmakers, buurtsportcoaches, verenigingen en bijvoorbeeld zorgverleners hierbij, zij weten de ouderen te bereiken en uit te nodigen voor de Doortrappen-activiteiten.
Doortrappendag in De Ronde Venen
Gemeente De Ronde Venen is een van de 11 Utrechtse gemeenten die is betrokken. Op de Doortrappen-Dag in de Ronde Venen gingen de senioren in gesprek met minister Harbers en vertelden hem waar zij soms tegenaan lopen. Een deelnemer: “Ik ben voor het eerst op een Doortrappen-Dag, en kreeg meteen al de tip om mijn zadel wat lager te zetten, dat is veel makkelijker bij het op- en afstappen.” Ook de andere aanwezigen waren blij met de tips die zij kregen, want fietsen levert voor hen zoveel op. De vrijheid, beweging, de kleinkinderen van school halen, mooie plekken opzoeken met de fiets, dat doen ze het liefst nog jaren, zolang het kan!
Verkeersveiligheid en Doortrappen
Meer aandacht voor ouder worden en veilig fietsen is hard nodig. 36% Van alle dodelijke verkeersslachtoffers zijn fietsers en de helft daarvan komt ten val in een zogenaamd enkelvoudig ongeval, waarbij wel de fiets, maar geen motorvoertuig betrokken is. Het aandeel 60-plussers binnen deze ongevallen stijgt. Dat is niet vreemd, want het fietsgebruik onder de leeftijdsgroep is ook enorm gestegen, onder andere door de vergrijzing en de groei van het aantal fietskilometers. Om het tij te keren zijn zowel maatregelen in de infrastructuur als aandacht voor gedragsverandering nodig.
Ook meedoen?
Dat kan. Als gemeente, professional of vrijwilliger. Kijk op www.doortrappen.nl of mail naar doortrappen@minienw.nl.