Ook kregen zij informatie over de fietsspiegel en maakten zij een testrit op verschillende soorten fietsen, zoals de driewielfiets. Het was een Doortrappen-dag met een bijzonder tintje: Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) was aanwezig en ging in gesprek met de senioren over veilig fietsen tot je 100ste. Ook sprak de minister met lokale organisaties, zoals de fietsenmaker en de fietsdocent, over hun rol.
Bekijk hier de vlog van minister Harbers.
Dat (blijven) fietsen veel oplevert is bekend. De vrijheid, beweging, de kleinkinderen van school halen, mooie plekken opzoeken met de fiets, en dat graag zolang het kan! Ook minister Harbers is voorstander van zo lang mogelijk op een veilige manier fietsen en droeg dat tijdens de Doortrappen-dag ook uit. Hij prees daarnaast de geweldige inzet van een groot aantal organisaties en mensen die zich voor Doortrappen inspannen. Speciale aandacht ging daarbij uit naar Doortrappen-coördinator en drijvende kracht van Doortrappen in De Ronde Venen Jos Kooijman. De gemeente De Ronde Venen is een van de 13 Utrechtse gemeenten die Doortrappen-activiteiten organiseren.
220 deelnemende gemeenten
En er was nog iets te vieren. De 220e gemeente heeft zich begin september aangesloten bij Doortrappen. In 220 gemeenten helpen gemeenten, fysiotherapeuten, fietsenmakers, buurtsportcoaches, verenigingen en bijvoorbeeld zorgverleners bij het uitdragen van de Doortrappen gedachte en weten zij de seniore fietser te bereiken. Een mooie mijlpaal als het gaat om fietsveiligheid van senioren.
Fietstocht
Het programma Doortrappen richt zich op bewustwording en gedragsverandering, en helpt senioren om zelf maatregelen te nemen. De tips en handvatten die de senioren in de ochtend kregen konden zij direct in de praktijk brengen, want na de lunch trokken de senioren er samen op uit voor een fietstocht in de omgeving. En bleef het nog lang onrustig in De Ronde Venen…