In gesprek met gecertificeerde ‘Stevig op de pedalen’ trainers  

August 29, 2024 410 keer bekeken

Op 13 juni 2024 was er een train-de-trainer ‘Stevig op de pedalen’ primeur voor Noord-Brabant. In Etten-Leur werden op deze dag de eerste 16 trainers van de zuidelijke provincie opgeleid om deze workshop te verzorgen.

Onder de vleugels van docent Marjolein Kuijt van Valpreventie Het Gooi werd de gevarieerde groep aan buurtsportcoaches, fietsdocenten, ergo- en fysiotherapeuten klaargestoomd om senioren in de omgeving en omstreken te helpen langer veilig te blijven fietsen. Wij spraken na afloop van de workshop met drie van zestien gecertificeerde trainers. We stelden hen vijf vragen over hun ervaringen en beoogde inzet van de opgedane kennis. 

 

Mitchel Boomaars van Halderberge Beweegt (coördinator sport en preventie / buurtsportcoach)

 

Wie ben je en wat doe je? 

“Mijn naam is Mitchel Boomaars, 28 jaar en al ruim vijf jaar actief als buurtsportcoach in west Brabant. Voor de gemeente Halderberge ben ik Coördinator sport en preventie, buurtsportcoach, sportcoach Uniek sporten en JOGG-regisseur.”

Hoe heb je de training ervaren? 

“De training heb ik als erg prettig ervaren. Het is vooral erg fijn dat je andere interventies voorbij hoort komen en dat je met heel veel andere mensen in contact komt, die je in het vak verder kunnen helpen.”

Wat is je het meest bijgebleven van de training? Wat was voor jou het meest interessante inzicht wat je ervan hebt opgestoken? 

“Wat me vooral bijblijft is dat bewustwording bij de doelgroep heel erg belangrijk is.”

Hoe denk je de training te gaan inzetten? Of heb je de training wellicht al ingezet? 

“Wij gaan in gemeente Halderberge in elke kern Doortrappen-evenementen houden, waarbij we de training als onderdeel gaan inzetten. Daarnaast zullen we de training geven bij geplande activiteiten van de KBO en de kruisvereniging.”

Hoe past het voor jou binnen je werk als coördinator sport en preventie/buurtsportcoach? 

“Binnen het GALA (Gezond en Actief Leefstijl Akkoord, Red.) past dit enorm goed. We zorgen dat dit wordt meegenomen bij subsidieaanvragen voor vitaliteit en gezondheid gerelateerd aan senioren .”

Zou je de training aan anderen aanraden? 

“Ja de training zou ik zeker aanraden! Een Stevig op de pedalen praktijkworkshop voor trainers zou een waardevolle toevoeging zijn aan de train de trainer cursus.”

 

Marian Roest (Beweegcoach / Verpleegkundige Triage en Supportteam bij Avoord)


 

Wie ben je en wat doe je? 

“Ik ben Marion Roest. Ik ben beweegcoach bij zorginstelling Avoord in Etten-Leur. Verder help ik in Rozendaal als vrijwilliger bij het fietsproject. Samen met twee vrijwilligers van de Fietsersbond organiseren we jaarlijks een fietsclinic, ook samen met Doortrappen, om mensen te informeren om zo goed mogelijk te blijven fietsen.”

Hoe heb je de training ervaren?

“Ik vond het heel leuk om te doen, omdat ik zelf zie dat er meer ouderen komen in zorginstellingen, die ook zo lang mogelijk mobiel willen blijven. Deze groep wil graag blijven fietsen.”

Wat is je het meest bijgebleven van de training? Wat was voor jou het meest interessante inzicht wat je ervan hebt opgestoken?

“Het belang van de bewustwording van ouder worden: hoe kun je dat door middel van oefeningen zo goed mogelijk je conditie en reactievermogen in stand houden.”

Hoe denk je de training te gaan inzetten? Of heb je het wellicht al ingezet?

“Dankzij de training kan ik de juiste informatie verstrekken binnen mijn werk. Bijvoorbeeld tijdens een rondetafelgesprek waarbij ik fietsvoorlichting geef, of door oefeningen aan te bieden in een cursusvorm. Ook wil ik met andere vrijwilligers uitzoeken of we het kunnen inzetten bij een fietsschoolproject dat we graag zouden willen uitrollen in Etten-Leur. Anderen erbij betrekken is heel belangrijk, zoals de plaatselijke buurtsportcoaches en de KBO’s. Om het strak uit te zetten heb je een groepje gemotiveerde instructeurs nodig.”

Hoe past het voor jou binnen je werk als beweegcoach/verpleegkundige?

“Ik zie het als een aanvulling op mijn huidige werk. De oefeningenreeks uit de ‘Stevig op de pedalen’- training is een mooie toevoeging aan de reguliere oefeningen die ik senioren al meegeef.”

Zou je de training aan anderen aanraden? 

“Zeker zou ik de training aan mensen aanraden, omdat het steeds drukker wordt op de weg en er steeds meer soorten fietsen bijkomen. Het is eigenlijk net zoals met autorijden: je moet het regelmatig blijven doen. Tijdens deze cursus krijg je handvatten om het blijven oefenen over te brengen aan de seniore fietser.”

 

 Wilko van den Broek (VVN Halderberge)

 

Wie ben je en wat doe je? 

“Ik ben Wilko van den Broek. Ik ben werkzaam bij een kabelbedrijf dat speciale kabels voor onderwater verzorgt. Daarnaast zet ik mij al zo’n 30 jaar projectmatig in voor VVN Halderberge. Sinds kort ben ik daar ook gastdocent geworden en ga ik volgende week de eerste training geven aan cursisten.”

Hoe heb je de training ervaren?

“Ik vond het volgen van de training erg leuk, leerzaam en nuttig. Omdat ik de training zelf ook ga geven, was mijn interesse al volop aanwezig. Zelf fiets ik zo’n drie à vierduizend kilometer op jaarbasis. Wat dat betreft heb je dan best wat ervaring. Dat neemt niet weg dat ook ik ouder word en me moet gaan verdiepen in preventie van met name ongevallen op de fiets.”

Wat is je het meest bijgebleven van de training? Wat was voor jou het meest interessante inzicht wat je ervan hebt opgestoken?

“Voor mij was het een eye-opener om te horen hoe je goed op- en afstapt van je fiets. Dat er drie verschillende methodes zijn, bijvoorbeeld. Naargelang kun je de veiligste manier pakken.”

Hoe denk je de training te gaan inzetten? Of heb je het wellicht al ingezet?

“We hebben vanuit VVN een uitgebalanceerde presentatie gekregen met een theoretisch en praktisch onderdeel. Aan de hand van deze basis zal ik trainingen gaan geven aan senioren in de omgeving, waarin onder meer besproken wordt wat je tegen kan komen op de weg en hoe je veilig kan op- en afstappen. Elke training biedt plek voor twintig deelnemers. In Tilburg alleen al hebben tweehonderd senioren zich aangemeld.”

Hoe past het voor jou binnen je werk?

“Ja heel goed! Ik krijg er heel veel energie van. Het geeft een goed gevoel om van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor anderen met de kennis die ik heb opgedaan tijdens de training. Je voelt je gewaardeerd.”

Zou je de training aan anderen aanraden?

“Ja! Daar ben ik al volop mee bezig. Een collega zei bijvoorbeeld deze week dat hij gevallen was met de fiets. Daar ga ik dan automatisch op door. Ook heb ik op mijn werk aangeboden om de training te geven als onderdeel van de jaarlijkse veiligheidsdag.” 

 

Cookie settings