Hoe handiger, veiliger, leuker blijven fietsen?
Hoe handiger, veiliger, leuker blijven fietsen?

Veilig fietsen tips

Wil je langer veilig fietsplezier? Tips van doortrappers.

Alle tips Vóór het fietsen Tijdens het fietsen Technische tips Tips van doortrappers

 • Meer zien met de spiegel

  Met een fietsspiegel zie je zonder omkijken wat er achter je gebeurt. Handig bij het afslaan of inhalen. Ook inhalend verkeer zie je eerder aankomen als je een spiegel aan het stuur monteert. Tip: laat je goed adviseren voor de juiste spiegel. 

 • Pedalen met anti-slip

  Wist je dat er pedalen bestaan met anti-slip? Zo glijd je minder snel weg bij het afzetten op de pedalen. En kies voor schoenen met rubberen zolen, met leren zolen glijd je ook makkelijk weg. 

 • Onderhoud je fiets goed

  Reinig je fiets regelmatig en laat deze jaarlijks door een rijwielhandelaar controleren. Het is even een klusje, maar je hebt er lang plezier van. De auto krijgt toch ook jaarlijks zo'n APK keuring?

 • (e)-fiets kopen: let op!

  Waar moet je op letten bij de aanschaf van een e-bike? De fietsenmaker informeert je over de plek van de accu en van de motor. Deze zijn bepalend voor de actieradius, de stabiliteit en de manier van opladen van de e-bike.

 • Lage instap

  Een lage instap zorgt ervoor dat je makkelijk op en af kunt stappen. Dit is geldt zeker niet alleen voor damesfietsen: steeds meer heren zijn overgestapt op een sportieve fiets met lage instap. Een uitkomst!

 • Kort fietszadel

  Er bestaan korte fietszadels, daarmee stap je makkelijk op het zadel en er vanaf. Het doet denken aan die rokzadels van vroeger, daarmee kregen de dames geen deuken en kreukels in hun rokken.

 • Fiets opnieuw afgesteld

  Mijn fietsenmaker heeft mij enorm geholpen door mijn fiets opnieuw af te stellen. Mijn zadel is nu lager zodat ik goed met mijn voeten bij de grond kan als ik op mijn fiets zit. Ik voel mij nu veel zekerder en kan sneller reageren bij lastige situaties in het verkeer. Zo kan ik weer jaren vooruit!